
 

 

Use of Pit Proctor – Frequently Asked Questions 

The Districts have asked some questions about the Pit Proctor Materials Bulletin/Construction 

Memorandum, addressing the Specification change approved for the January 2015 Workbook. 

Q1. Does the Contractor have to indicate the use of the Pit Proctor in the Quality Control Plan? 

A1. Yes. The information would be useful considering the Contractor is now allowed the option each 

quarter. 

 

Q2. How many Proctor tests must the mine run in order for their Pit Proctor to be listed on the website? 

A2. A minimum of three for the preceding quarter. 

 

Q3. If a mine does not have a Pit Proctor available in the quarter, can it submit tests in the current 

quarter to be added to the website for that quarter? 

A3. No. The test results submitted in a quarter are used to calculate the Pit Proctor for the following 

quarter.  

 

Q4. The Contactor has not compacted 16 LOTs and is testing in accordance with the frequencies of 

subsection 200-7.2.2. If one QC Proctor was taken in the field, say after three LOTs, can the request to 

use the Pit Proctor be made even if the V sample has been taken? 

A4. Yes. The spec allows the Contractor to request the Pit Proctor once per quarter at any time.  The 

results of the V Proctor should be known only to the Department. Also, the request is subject to the 

approval of the Department. The V sample result can be re-entered as the Independent Verification 

(IV) result. 

 

Q5. If the Resolution Proctor value indicates that the Contractor must resume roadway sampling, does 

the Contractor have to run a Proctor for unverified LOTs associated with the IV test? 

A5. Yes. For those 16 LOTs, either partially or fully finished, the Contractor would run one Proctor per 

eight consecutive LOTs. 

 

Q6. If the Resolution Proctor value indicates that the Contractor must resume roadway sampling, can 

the Department re-enter the IV result for the required V result. 

A6. No.  A new V sample must be tested because the specifications require the V sample to be a split 

portion of the Contractor’s QC. 

 

Q7. When using the Pit Proctor, does the Department sample 1 per 4 LOTs (8000’) for shoulder, shared-

use path, and sidewalk construction?  

A7. No. IV frequency is a minimum of one per 16 LOTs. 

 

Q8. Who should take the Department’s IV sample for Pit Proctor testing? 

A8.  The Project Administrator alone has authority to delegate the IV sampling and testing. 

 

Q9. Does IV sample each time a new quarter starts, regardless of the number of Contractor LOTs 

placed? 

A9. Yes.  A new IV Proctor is required in order to compare with the Pit Proctor that was published when 

the new quarter started. 
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Q10. What comparison is made if less than 16 LOTs were compacted before the quarter ended? 

A10. An IV must be taken on the material placed before the quarter ended. The completed LOTs in that 

quarter would use that quarter’s Pit Proctor. When the new quarter begins, a new Pit Proctor is 

assigned, and a new IV sample must be obtained.  The IV frequency would start over at one per 16 LOTs 

beginning with the first LOT of the new quarter. 

 

Q11. Does a Contractor using the Pit Proctor process have to make a new request when a new quarter 

begins? 

A11. No. 

 

Q12. How should the Pit Proctor be coded in the Contractor Quality Control Density Record System? 

A12. Add the letter “P” after the first letter of the regular numbering system, for example, BP003Q.  

Designate the LOTs represented in the “Quality Control - Summary of Proctor Samples” table. 
 

Q13. How should the IV Proctor be coded in the Verification Earthwork Density Record System? 

A13. Add the letter “P” after the first letter of the regular numbering system, for example, BP002I (that’s a 

letter “I” at the end of BP002). Designate the LOTs represented in the “Verification/Resolution 

Summary of Proctor Samples” table.  

 

Q14.  Does the Contractor have to enter a QC Proctor in LIMS when using the Pit Proctor? 

A14. Yes. Once per quarter the Contractor should enter the Pit Proctor value under the LIMS Spec 

Material ID: 032L 

Sample Level: Q 

Spec Year: 201501 

Spec Authority: Spec 200 Pit Proctor 

 

Q15. Does the Department enter the IV Proctor in LIMS during the Pit Proctor stage? 

A15. Yes. At a minimum, once per 16 LOTs the Department should enter the IV Proctor value under the  

Material ID: 032L 

Sample Level: IV 

Spec Year: 201501 

Spec Authority: Spec 200 Pit Proctor 

 

Q16. Have Pit Proctor LIMS Specs been associated with Pay Items? 

A16. Yes. Use the Pay Items in the Job Guide Schedule. 

 

Q17. Does the Department verify the Pit Proctors at the mine? 

A17. No. The IV/Resolution results are used on the roadway.  Verification Proctor data from the 

Department’s Aggregate program are available for review only.   

 

 


