9480107 Miscellaneous Types of Pipe
COMMENTS FROM INTERNAL/INDUSTRY REVIEW

Douglas Holdener
Rinker Materials Concrete Pipe Division

Comment: (1-17-14)
1. Who (e.g., Contech) Designed the Cover Height Table for Steel-Ribbed Thermoplastic Pipe?

Response: The changes in this specification deal with material issues. Your comment will be
forwarded to the FDOT Roadway Design Office for their consideration.

2. Potential Design Risk to Contractors or CEls per ASTM F 2562 Paragraph 6.2.1
Response: Please see response to Comment #1. No changes made.

3. Is the Plastic Important to the Pipe Performance or Not, and If So, then How?
Response: Please see response to Comment #1.

4. What, if any, Changes are Needed to the FDOT Pipe Construction and Inspection
Specifications?

Response: Please see response to Comment #1.

5. Is the FDOT 5% Deflection Limit a Reliable Indicator of Safe Performance for Steel Ribbed
Thermoplastic?

Response: Please see response to Comment #1.

6. Will Inspectors and CEls Know What to Inspect For?
Response: Please see response to Comment #1.

7. Minimal Use of Steel Ribbed Thermoplastic Pipe in Florida?

Response: At the request of FDOT, Contech has produced a more robust repair procedure that
addresses concerns with exposed steel ribs. Addition of the repair procedure to FDOT Contract
Documents is being evaluated. No changes made.
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D4 Const.

Comment: (3-19-14)

The change to 9480107 will present challenges. The specification does not provide much
guidance on how to ensure the pipe has been adequately protected from direct exposure to
sunlight. We anticipate that the contractor will state that the pipe has not been exposed to
sunlight, would this be considered satisfactory to the engineer? The pipe may have been
manufactured prior to the letting of the project. Interpretation of this specification will vary



greatly among CEI’s and contractors. The spec. as it exists has not posed any disputes. The
proposed change can introduce disputes.

Response: Agree. Change made to provide clarification.
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Rafiq Darji
FHWA
553-2242
Rafig.Darji@dot.gov

Comment: (5-20-14)

The proposed language ““ Pipe more than 2 years of age may not be used unless it can be
demonstrated to the satisfaction of the Engineer....”” is a very vague requirement. Since there
are no acceptance guidelines have been established by the Department, it is not clear on what
basis the Engineer will accept this product. This language will not only create confusion but also
introduce inconsistency in accepting this product by the CEI personnel.

I have discussed my concern with Rudy during our DEC meeting last Monday 4/27 and he
agreed that the language needs to be revised.

Please revise as needed and resubmit to our office for approval.

Response: Language has been revised as follows:

-+ 948-1.7PVC-Pipe(12°Inches-to-48Anches):-PVC pipe-for-side-drain. -cross-drain, -storm-
drain and other-specified -applications-shall-conform-to-AASHTOM2 78 for-smooth -wall PVC-
pipe-or- ASTMT 949 for PVC ribbed -pipe.-Resin-shall-contain -a - minimum- of -1.3%-bv-weight -of-
titanium dioxide for UV 9protection. Mitered -end sections-are-not to-be-constructed of PVC. Use-
onlyconcrete-ormetal-mitered end -sections-as-indicated in-the Design-Standards |

-+ -+  PVCpipe-shall-be-installed- within-2ZtwoRyears- from-the-date-of manufacture. -Pipe-
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