
Group 5 Questions  Page 1 
 

DESIGN-BUILD 
REQUEST FOR PROPOSAL 

 
For 

 
HEFT All Electronic Toll (AET) 

Phase 1 & Phase 2 
 

Contract Number: E8J80 
 

Financial Projects Number(s): 417544-1-52-01 & 406096-4-52-01 

Federal Aid Project Number:  N/A 

 

RESPONSES TO GROUP 5 
 
 
 
Question No. 1 Please verify the requirements for underground conduit. Is schedule 40 PVC conduit 
 acceptable if it is not routed under roadways? 
 
Response: Conduit types shall be per all applicable codes/specifications and this RFP.  Please 

refer to Addendum #7. 
 
Question No. 2 In section 7, d under the Electrical Site Specific Requirements (4th bullet) it states 
 "Provide power connection............ for the new system in the building" the next bullet 
 requires a power connection to the HVAC system. What system is this statement 
 referencing? 
 
Response: The statement is referencing all new and relocated components required as part of 

the project scope of work. 
 
 
Question No. 3 Please clarify the generator size and voltage for the 120th Street generator additions. 
 Attachment No. 24 and specification section 16620 have discrepancies.  
 Drawings SK-E1 and SK-M3 for the East Plaza indicate a 50 KW generator. Drawing 
 SK-E4 for the East Plaza indicates a single phase, 120/240 volt, 80 KW generator. 
 Drawings SK-E2 and SK-M4 for the West Plaza indicate an 80 KW generator. 
 Drawing SK-E3 indicates a single phase, 120/240 volt, 50 KW generator. The 
 specification section 16620, 2.01, A indicates a 480 volt, 250 KW, three phase 
 generator but does not specify a plaza. 
 
Response: Refer to the plans in Attachment #24 for size and voltage of the new generators. 
 
 
Question No. 4 Per Part VI, Section O of the RFP, "The Design/Build Firm shall only be responsible 
 for the preparation of lighting plans, if needed to replace existing lighting 
 infrastructure that is required to be removed so that final conditions are at least as 
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 adequate as the existing conditions".  Can FTE confirm that this RFP criteria is 
 adequate/appropriate and that upgrades to meet current roadway lighting standards 
 (AASHTO, IESNA,RP-8, FDOT or Turnpike) will not be required? 
 
Response: Please refer to RFP - Division VI Design and Construction Criteria, Section “O” 
 for lighting requirements.   
 
 
Question No. 5 Please clarify if the fiber optic duct bank, if needed, requires innerduct? 
 
Response:  The fiber optic Duct bank consists of four (4) 1.25-inch conduits direct buried when 

installed via trenching with a 96 SM fiber optic cable to be housed in the same 
conduit it currently resides in the existing condition. Additional conduits may be 
required for communication and power circuits. All conduits are to be house in a 6-
inch HDPE casing when underneath travel lanes and when installed via a 
directional bore. 

 
Question No. 6 At the Homestead Mainline location there is a significant portion of pavement 
 removal required which reduces the number of active travel lanes on the mainline. In 
 this section of roadway the existing lighting is located on the outside shoulders and if 
 left in place will be upwards of 50' from the new travel lanes. Does the Department 
 want to leave these light poles in place to illuminate the new travel lane alignment or 
 does the Department want a more typical roadway lighting installation in this area 
 with new light poles approximately 20' from the new travel lanes? Please also see 
 pavement removal at the Bird Road Mainline and SW 8th street ramp locations which 
 create less extreme cases of this situation. 
 
Response: Please refer to RFP - Division VI Design and Construction Criteria, Section “O” 
 for lighting requirements.   
 
 
Question No. 7 Attachment 32 calls for a 400 amp service per toll building supplying a toll gantry.  At 
 locations that there are two gantry structures connected to the proposed toll building, 
 does the service need to be increased? 
 
Response: Please refer to Addendum #7. 
 
 
Question No. 8 How is power provided to E-6 cabinet? Is it 120V AC? 
 
Response: The TEC provides power to the E-6 readers. The Design/Build Firm shall provide 
 120V AC power to the other devices in the cabinet. 
 
 
Question No. 9 At SW 8th Street, Northbound Entry Ramp:  Is the existing lighting under the canopy 
 to remain? Do we have to modify it? Do we have to relamp at the end of the job? 
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Response: Yes, the existing lighting under the canopy shall remain.  Yes, relamp at the end of 
the job.  Please refer RFP - Division VI Design and Construction Criteria, Section 
“O” for all other lighting requirements.   

 
 
Question No. 10 In the event that existing lighting poles need to be relocated to accommodate the new 
 geometry of the ramps or auxiliary lanes, will we be reusing the existing poles or will 
 FTE require new light poles? 
 
Response: Please refer to Addendum #6 and #7. 
 
 
Question No. 11 In order to determine the extent of the ITS work including the equipment to be 
 relocated, we need to know equipment types, wiring, conduit sizes, etc. Can FTE 
 provide the as-built for the existing system from SR 836 to Bird Road Mainline Plaza 
 and for the ramps affected by this job? 
 
Response: FTE SunNav South Florida Part A ITS FPID: 406119-2 is currently under 

construction. The PDF file for this project is included as a General Information 
Document – please see Addendum #7. 

 DGN files will be provided to the winning team when available. 

 
Questions No. 12, 13, and 14 reference Campbell Drive and Biscayne Drive Ramps: 
 
Question No. 12 Based on the as-built drawings provided, the SunNav fiber optic system does not 
 extend to these plazas.  Will the fiber optic cable be extended by the time this job is 
 awarded? 
 
Response: No, singlemode fiber optic cable has already been extended to the Campbell Drive 
 southbound entry plaza and to the Biscayne Drive northbound exit plaza. See 
 responses to questions #14 and #16 for additional information. 
 
 
Question No. 13 If the Sun Nav fiber optic system is not extended, how will these plazas interconnect? 
 
Response: Please see response to Question #12. 
 
 
Question No. 14 Do we have to interconnect these plazas via fiber optic cable or will connect to the 
 fiber optic system independently? 
 
Response: No.  The Campbell Drive southbound entry and the northbound exit are already 

interconnected via multimode fiber. The same applies to the Biscayne Drive 
northbound exit and southbound entry plazas.  
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Questions No. 15, 16, 17, and 18 Reference SW 120th Street, SW 40th Street, Kendall Drive, SW 8th 
Street Ramps:  
 
Question No. 15 Are these plazas connected to the Sun Nav Fiber Optic System? 
 
Response: Yes, singlemode fiber optic cable connection has been provided to the following 

plazas: SW 120th Street southbound entry, Kendall Drive southbound entry, SW 40th 
Street southbound exit, SW 8th Street. 

 
Question No. 16 Do we have to interconnect these plazas via fiber optic cable or will they connect to 
 the fiber optic system independently? 
 
Response: All plazas contained in the response to Question #15 are already interconnected via 
 multimode fiber with their “slave” or “sister” plazas located in the same 
 interchange on the opposite direction of the HEFT. This does not apply to the SW 
 8th Street to westbound SW 8th toll plaza, which is a stand-alone plaza only 
 connected to the singlemode fiber optic backbone. The SW 120th Street toll plazas 
 and the SW 8th Street southbound exit to SW 8th westbound do not need to be 
 interconnected since the existing buildings of these plazas will be utilized. For all 
 other plazas contained in the response to question #15, as per Section Q, 2, g. Tolls 
 Communications Design.  

 
Please see revised text included in Addendum #7.    

 
 
Question No. 17 Does the fiber optic duct bank, if needed, require innerduct? 
 
Response: Please see response to Question #5. 
 
 
Question No. 18 Are there any spare conduits between these plazas that can be used to interconnect 
 them? Do they have innerduct? 
 
Response: Please reference response to Question #16. Additionally, for plazas where 

interconnect is required.  FTE does not know if there are spare conduits available.  
Design Build Firm will be responsible for verifying existing conditions. 

 
  
 
 


