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Posted: 6/1/2015 1:16:06 PMQuestion: 10569: Plan sheet U-3 calls out 2 - 6" Line Stops and 1 - 12" Line Stop.  
However, Table A - Schedule of Values lists 1 - 6" Line Stop and 2 - 12" 
Line Stops.  Please advise.

Status:See Revision 1.Answer:

Posted:

ANSWER PUBLISHED

6/5/2015 10:04:12 AM

Status:Sheet U-3, there are 2 - 6" Line Stops and 1 - 12" Line Stop. Answer:

Posted:

APPLICABLE ANSWER

6/3/2015 9:17:57 AM

Posted: 6/2/2015 9:24:58 AMQuestion: 10574: Based off the size of drainage pipe and depth, it appears as 
though a detour will be needed on Stuart Avenue in order to install S-4 to 
S-3.  Please advise if a detour will be allowed and provide any plan and 
MOT quantity changes associated with the detour.

Status:The Contractor may submit an alternative traffic control plan. See FDOT 
Specification 102-4.

Answer:

Posted:

ANSWER PUBLISHED

6/3/2015 3:58:58 PM

Posted: 6/4/2015 8:05:01 AMQuestion: 10596: Since the answer to Question 10569 was to use Sheet U-3, will a 
revised Schedule A be issued or should the Prime Contractor make the 
necessary changes on the form considering this must be submitted with 
the bid?

Status:See Revision 1.Answer:

Posted:

ANSWER PUBLISHED

6/5/2015 10:03:18 AM

District Address:

District Phone:

District 2 Construction Office, located at 1109 South Marion Avenue, Lake 
City, FL 32025

(386) 961-7532



Posted: 6/4/2015 10:07:55 AMQuestion: 10600: While HDPE Class II is listed as an approved material for 60" 
pipe in the Optional Materials Tabulation on sheet 12 in the plans; It only 
lists RCP as an approved material for 54" storm drain. This is due to that 
RCP is manufactured in 54" and HDPE is not. HDPE is manufactured in 
12"-48" and then Jumps to 60". The FDOT allows 60" HDPE Class II or 
Polypropylene Class II Pipe to be substituted for 54" RCP when FDOT 
min/ max cover requirements are met and structure inverts do not have to 
be revised. Since HDPE & Polypropylene 60" Diameter pipe has an 
Outside diameter that is close to 54" RCP. The cover and structure size 
will not have to be altered. Can 60" HDPE Class II and Polypropylene 
Class II be directly substituted for 54" RCP if FDOT min/max cover 
requirements are met?

Status:Pipe can be upsize with the proposed material given that it meets the 
environmental and structural requirements established by FDOT 
standards.

Answer:

Posted:

ANSWER PUBLISHED

6/8/2015 2:24:08 PM

Posted: 6/5/2015 10:58:45 AMQuestion: 10621: Temporary Fence:  Specification 8-4.8 requires that the 
permanent fence be erected as a first order of business where the 
Engineer determines that the fencing is necessary for the protection of 
pedestrians who are likely to gain access to the project from adjacent 
property.  Considering the traffic control plan illustrates a work zone 
within and adjacent to the LA R/W, the permanent fence can not be 
installed until the completion of the drainage in each phase.  Will a 
temporary fence be required to close off the LA R/W at the close of each 
work period?  If so, what type of temporary fence will be required?

Status:The permanent fence shall be installed at the end of each working period 
for safety and convenience of the public within the work zone.  Contractor 
may elect to install temporary fence at no additional cost to the 
Department.  Prior approval from FDOT will be required.

Answer:

Posted:

ANSWER PUBLISHED

6/9/2015 3:41:52 PM

Posted: 6/5/2015 10:59:47 AMQuestion: 10622: Pond Debris:  There is a large amount of trash (concrete pipe, 
concrete slabs, signs, barrier wall, etc.) and unsuitable dirt within the 
limits of the pond construction. Will it be the contractor's responsibility to 
dispose of all of these items or will they be removed prior to the beginning 
of construction?

Status:Contractor will responsible to remove and dispose of all product and 
debris per FDOT Specifications Section 110.

Answer:

Posted:

ANSWER PUBLISHED

6/8/2015 2:27:30 PM

Posted: 6/8/2015 11:30:49 AMQuestion: 10638: Can an impermeable PVC Liner be utilized in lieu of a 
Geosynthetic Clay Liner?

Status:No.Answer:

Posted:

ANSWER PUBLISHED

6/8/2015 1:37:12 PM



Posted: 6/9/2015 10:33:06 AMQuestion: 10658: Note 1 on sheet 134 of the traffic control plans states that no lane 
closures will be allowed on SR 8 (I-10) or the Entrance Ramp.  The traffic 
control plans detail Temporary Barrier Wall along the outside edge line of 
SR 8 (I-10) and the Entrance Ramp.  In order to install the Temporary 
Barrier Wall,  lane closures will be required.  Will the contractor be 
allowed to set up lane closures in accordance with the FDOT Design 
Standards to install and remove the Temporary Barrier Wall?

Status:Per the construction documents no lane closures are allowed on SR 8 (I-
10) mainline or entrance ramp.

Answer:

Posted:

ANSWER PUBLISHED

6/9/2015 3:37:33 PM

Posted: 6/10/2015 4:52:52 PMQuestion: 10700: According to the borings there is a significant quantity of 
construction debris of unknown composition in the Stuart Avenue 
proposed pond.  The disposal costs alone could cause the project budget 
to far exceed the engineer's estimate.  The Department should provide a 
separate bid item for the removal of the construction debris material 
independent of the regular excavation bid item.  If not, the regular 
excavation bid item will be skewed and not be a representative price of 
either the construction debris removal or regular excavation.  Will the 
Department consider providing a separate bid item?

Status:Removal of construction debris is covered under the clearing and 
grubbing pay item. No separate bid item will be provided.

Answer:

Posted:

ANSWER PUBLISHED

6/11/2015 10:48:18 AM

Posted: 6/11/2015 8:13:13 AMQuestion: 10701: There are bid items for replacing the U-Endwalls however there 
are no items to replace the Straight Endwalls. Please advise where this 
work gets paid?

Status:Construction of concrete straight endwalls shall be per construction 
documents and is paid under FDOT pay item 400-1-2,Concrete Class I, 
Endwalls.

Answer:

Posted:

ANSWER PUBLISHED

6/11/2015 10:49:32 AM


