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Question Response
Answer Posted on 5/3/2011 @ 7:33AM:Pay item
What is Special about the Foundation for Bid 715-4-021 is special because the slope is greater

ltem # 715-4-0217 Bid tem # 715-4-121is a than 1:2 and therefore 2.5 feet of length needs to
Standard QPL Pole. Sheet L5 and L6 reference |be added to the foundation depth per FDOT
several Wall Mounted Poles. Are we 1o supply Standard Index 17515 (4 of 8 Foundation Table).
QPL, Frangible T-Base Mounted poles on the The light poles on the walls do not need to be
Walls? frangible since they are located behind a
concrete barrier wall.

Answer Posted on 5/19/2011 @ 11:40AM:
Question 1. Caracara Nests, are there any
special instructions regarding the preservation of
the nests during construction?Answer 1. All work
within 985 feet of any active caracara nests
during the nesting season (November thru June)
requires that a qualified biologist be present
Questions No. 1- Caracara Nests, are there any |during construction activities. If nesting caracara
special instructions regarding the parservation of |display adverse behavioral responses to

the nests during construction? Question No. 2-  |construction, construction activities within the 985
Tumouts, will they be constructed of asphalt or  |foot radius will be required to cease until all
concrete? young have been documented to have fledged
the nest. The Contractor shall also coordinate
with the USFWS for any possible additional
requirements. This caracara stipulation is
required for the life of the project.Question 2.
Turnouts, will they be constructed of asphalt or
concrete? Answer 2. The turnouts shall be
constructed of asphaltic concrete.

Answer Posted on 5/19/2011 @ 10:53AM:
Design Standard Index 5300, sheet 1 of 19, note
10 (under Construction notes) which states All
exposed concrete surfaces will receive a Class 5
Are the Retaining Walls proposed to be painted, |Applied Finish Coating in accordance with

if s0 under which pay-item should it be priced? | Specification Section 400. In The Standard
Specifications under 400-23.7 Cleaning and
Coating Concrete Surfaces: Price and payment
will be full compensation for all work and
materials required. The cost of coating new
concrete will not be paid for separately, but will
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be included in the cost of the item to which it is
applied.

The bid items use the 544-75-40 CRASH
CUSHION-OPTION pay item. On the particular
plan view sheets, they are called out as "CRASH
CUSHION". The summary of permanent
attenuators then says that it's supposed to be a
Quadguard type crash cushion. Looking at Index
430, it shows three options, one being the
Quadguard. The other two options look like they
will work at these locations. Therefore, are all
three options in Index 430 acceptable?

Answer Posted on 5/20/2011 @ 1:42PM: Yes, all
three options are acceptable. Any option that is
used shall meet the length specified in Standard
Design Index 430.

The temporary retaining walls (T1 through T6)
shown on sheets BW16 and BW17 appear to be
permanent and just faced with permanent facing.
Are the permanent walls to attach directly to the
"temporary" walls or will the wall being built in
front of the temporary walls be self-supporting? If
the permanent walls are being attached to the
temporary walls, do the temporary walls need to
meet the permanent wall specifications?

Answer Posted on 5/20/2011 @ 1:46PM:Please
note that the temporary walls are the first stage of
constructing the permanent walls, therefore all
aspects of the temporary walls must meet the
specifications for permanent walls. The
permanent walls shall attach directly to the
temporary walls.

If permanent walls 1 through 6 are to be
reinforced with straps or grid, will those straps
need to meet the minimum lengths for external
stability shown on BW2 (causing the permanent
walls to be built with the end of their straps at the
face of the temporary wall) or should the
temporary wall be constructed using these
minimum reinforcement lengths?

Answer Posted on 5/20/2011 @ 1:47PM: Please
note that the temporary walls are the first stage of
constructing the permanent walls, therefore all
aspects of the temporary walls shall meet the
specifications of the permanent walls. The
permanent walls shall attach directly to the
temporary walls.

This question is pertaining to the | beams that are
specified in the sign detail sheets. | understand
the standard | beams, 3x5.7, 6x12, 8x18, eic,
which are in the index, But can you please
explain what is 19x8.3617 or 110x10.2867 Would
these be typos and should be a 10x33 or 12x457?

Answer Posted on 5/20/2011 @ 1:52PM: For the
structural supports referred to in this Bid
Question: (1) The supports are aluminum (not
steel). Refer to the Aluminum Association
Standard I-Beam Table. (2) Note that the leading
1s are Is. So the 19x8.361 is | 9x8.361. Revised
Answer Posted on 5/23/2011 @ 4:55PM:Please
note the following modification to signs:Sign 1
Two W8 X 24 Posts, Panel Size(12'-6" x 14")Sign
2 Two W8 X 24 Posts, Panel Size(12'-6" x 14')
Sign 7 Three W6 X 12 Posts(Panel size remain
same)Sign 8 Three W6 X 12 Posts(Panel size
remain same). Note sign panels No.1 and 2
increased in size, but shall be paid for under Pay
Item 700-21-13.

1. Is the embedded conduit, Schedule 80 PVC,
which is incidental to the wall, required to be
installed in accordance with FDOT Index 21210;
specifically are 2-2" conduits/pull boxes (300
Spacing) required? 2. Are the embedded pull
boxes for the Wall Mounted Light Poles, per
FDOT Index 5300, required and incidental to the
Light Pole Pay-ltem or Wall Pay-ltem; legend for
Light Poles on plan sheet L-5 notes embedded
pull boxes are to be paid for separately.

Answers Posted on 5/20/2011 @ 1:55PM:
Question 1. Is the embedded conduit, Schedule
80 PVC, which is incidental to the wall, required
to be installed in accordance with FDOT Index
21210; specifically are 2-2" conduits/pull boxes
(300" Spacing) required?Answer 1. The
embedded conduit, schedule 80 PVC, shall be
installed in accordance with FDOT Standard
Design Index 21210.Question 2. Are the
embedded pull boxes for the Wall Mounted Light
Poles, per FDOT Index 5300, required and
incidental to the Light Pole Pay-ltem or Wall Pay-
Item; legend for Light Poles on plan sheet L-5
notes embedded pull boxes are to be paid for
separately? Answer 2. The embedded pull boxes
for the wall mounted light poles, per FDOT Index
5300, are required and are incidental to the wall
pay item. The legend for light poles on plan sheet
L-5 notes embedded pull boxes are to be paid for
separately is correct. The payment for these pull
boxes is not associated with the cost of the light
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pole, but will be included in the cost of the wall
and/or bridge.

Answer Posted on 5/20/2011 @ 1:49PM: The
contractor is directed to Special Provision 2-4
Examination of Contract Documents which states
that questions posted to this site before 5:00 P.M.
(EST) on the seventh calendar day prior to the
bid opening will be responded to by the
Department. In accordance with this provision,
the deadline for submission of questions which
will be responded to by the depariment was
Wednesday, May 18, 2011 at 5:00 PM
{EST).This question was submitted on Friday,
May 20, 2011 at 11:20 AM (EST).

Answer Posted on 5/23/2011 @ 7:55AM: The
contractor is directed to Special Provision 2-4
Examination of Contract Documents which states
that questions posted to this site before 5:00 P.M.
(EST) on the seventh calendar day prior to the
bid opening will be responded to by the
Department. In accordance with this provision,
the deadline for submission of questions which
will be responded to by the department was
Wednesday, May 18, 2011 at 5:00 PM (EST).
This question was submitied on Friday, May 20,
2011 at 5:17PM (EST).

Answer Posted on 5/23/2011 @ 4:56PM: The
contractor is directed to Special Provision 2-4
Examination of Contract Documents which states
that questions posted to this site before 5:00 P.M.
(EST) on the seventh calendar day prior to the
bid opening will be responded to by the
Department. In accordance with this provision,

Is there going to be any prepared soil layer
included in the project? will ithere be a specific
item and quantitiy issued?

Pertaining to the multipost signs. There is no
aluminum | beams in the new index. So how
would you like these installed?

! would like to ask the dept how we are to bid a
project when the plans are incorrect and a
response to a question is not given until after the
deadline to ask questions has passed and the
answer does not correct the problem in the plans.
This question is regarding the I-beams for the . - . .
multi post. If the materials have been removed ‘t:::lal ggar:g:z:‘g;?gg;s tLoen ;ef:::ns‘té?‘??ﬂ‘:: ich
from use by the dept then the dept should not put Wednesday, May 18, 2011 at 5:00 PM (EST).

them in plans. This question was submitted on Monday, May 23,
2011 at 3:10PM (EST).
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