
Problem: 

 

When limerock is allowed to be used in lieu of stabilized subgrade, the contractor was being asked to run 

an extra Proctor (in addition to the Proctor that is run anyway on the limerock for using as base material). 

The reason was that LIMS has a requirement to enter stabilized sample (020L) subgrade test result. So the 

Proctor test result (from the test done on the lime rock used in lieu of stabilized subgrade) is used in this 

entry… 

 

Proposed Solution: 

 

(a) If limerock is used in lieu of stabilized subgrade the acceptance of the material is based on the 

limerock base specifications. Example: Consider 6” limerock is used in lieu of stabilized 

subgrade over which is constructed a base of 12” thick limerock. The acceptance and 

verifications testing of the total 18” thick limerock is based on 200-7.2 and Frequency of testing 

is based on the subsection 200-7.2.2. Therefore, Modified Proctor Maximum Density QC test 

frequency is one per eight LOTs and Verification test frequency is one per sixteen LOTs. 

 

As far as entering Sampling, Testing and Reporting Guide (STRG) from LIMS, the 6” limerock can be 

logged under 032L with a note in remarks (limerock in lieu of subgrade). Please see the attached screen of 

LIMS. 

 

(b) Log base in lieu of subgrade using material 020L and enter Remark as shown. So, ther project 

sample login screen for LIMS entry shall be as follows. 

 

 

 
 


