DISPUTE REVIEW BOARD RECOMMENDATION

August 23, 1999

Mr. Oliver Maxie Mr. Mike L. Cone
Construction Manager President

Parsons Brinckerhoff Coanstruction Services, Inc Cone Constructors, Inc

3520 US Highway 98 South 6735 S. Lois Avenue
Lakeland, Florida 33803 Tampa, Florida 33622-2869
FAX: (941)-665-0489 FAX: (813)- 839-8921

RE: State Job No. 97160-3308/6315
W.P.I No.: 1157808
Contract No. 19588
Polk County Parkway - Section 3A
Disputes Review Board

Subject: Issuc#2
Reinforced Earthwall Pay Quantity Dispute

Dear Sirs:

On August 09, 1999, at the request of the Contractor, Cone Constructors, Inc. (Cone), and
the Florida Department of Transportation (FDOT), the Disputes Review Board {DRB)
held a hearing to consider the subject dispute. Cone and the FDOT presented certain
testimony and copies of data prior to and during the hearing.

The Board was requested to determine “Entitlement” for the issues. Should Entitlement
in favor of the Contractor be found, the parties would negotiate the value.

ISSUE:

The dispute centers over the FDOT desire to reduce the-quantity for pay item #1-545-70
Retained Earth Wall (RE Wali) on the Polk Parkway Section 3A Project.

Cone’s Position:

“The FDOT is attempting to unfairly reduce the pay quantity for the RE wall pay item on the
referenced project. The Method of Measurement for payment for pay :tem #1-545-70 is described in
Section 543 of the Special Provisions ... which states in part that:

The area of the Retained Earth Wall to be used for payment shall be the area bounded by the top
of the cast in place barrier, (or the top of the Retained Earth Wall in areas with no barrier), the
proposed final ground line at the frons face of the wall and the beginning and end wall limits as
shown. The costs of al! foundations and walls below the proposed final ground line shall be
included in the unit cost for liem #543-70.

The quantity to be paid for as described in the Section shall be plan quantity, in square feet of
Retained Earth Wall completed ...

This is vital information that Cone relied on at bid time. We felt assured that all work reguired for the
completion of the RE Wall would be paid for at the Bid unit price for item 343-70 multiplied times the
plan quantity, basically a lump sum amount. Now the FDOT is unfairly attempting 1o lower the RE
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Wall pay quantity, which will in turn reduce the funds payable to Cone. Cone anticipated the full
contract amount ta cover the casts associated with this work.

With the method of measurement specification in mind, at bid time, Cone assembled its costs to
provide a complete RE wall for the project. The complete RE wall is comprised of many components
including the following:

s Leveling pad construction,

o Setting of panels,

o Backfill of panels,

o Setting of precast coping,

. & Setting of precast barrier,

e  Forming & pouring the barrier counterweight,

»  Forming & pouring light pedestals and coping,

*  Forming & pouring sidewalks at barrier,

o Class V finish,

s Various conduits,

o Al labor, equipment and materials associated with this work

Regardless of the plan quantity, all labor, equipment, material and subcontract costs associated with
the RE Wall item, were calculated based on takeoff quantities derived from the bid documents. As
such, these takeaff quantities defined the actual amount of work required to compiete the RE walls.
Once the total costs were determined, this total cost was then divided by the plan quantity to determine

a unit price.

The FDOT has now determined that the original plan quantity was in error. Further, the FDOT seeks
to redice Cone’s final pay quantity for the RE wall item. This is wrongful, since the original plan
quantity error has in no way reduced the actual amount of work required to complete the RE wall.
Regardless of the plan quantity error, Cone was still required to performed all work anticipated at bid
time. Therefore, Cone must be credited with the entire plan quantity as payment for the RE Wall item.

The FDOT s desire to reduce the RE Wall item pay guantity, because of an error by the designer in
calculating the plan quantity, will unjustly punish Cone and its subcontractors for someone else’s

mistake.

...a Summary of Negotiations dated July 11, 1997, which settied claims for discrepancies in the final
quantities on Section 7.1 of the Veterans Expressway. This settlement contains a precedent setting
pavment to Cone for the RE Wall pay item #570-11. The 544,509.30 payment is intended to
compensate Cone for a 2,826 SF underrun of the RE Wall plan quantity on this project.

Original Plan Qty 68,568 SF
Previous 65,743 SF
Shortfall 2,826 SF
Unit Price 15.75 per SF
Amount $44,509.50

The FDOT s agreement to pay this amount seis a precedent for the payment to the Contractor for any
underrun in the RE Wdll plan quantity. Again, Cone relied on this information at bid time.”

FDOT’s Position:

“Cone Constructors, Inc., claims that the original pay quantity is due and pavable for pay item [-543-
70 Retained Earth Wall. The basis for this claim is that the marerials associated with this pay item
were purchased for a lump sum amount based on the original plan quantily and therefore Cone is
entitled to that same quantity.
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The Department of Transportation's position is that pay item 1-545-70 is a plan quantity item and the
adjustment of plan quantity was necessary and correct. Therefore, the Contractor is not due the

original plan quantity.

The basis of payment for retained earth wall is described in Section 545 of the Special Provisions and

is subject to the provisions of Section 9-3.2, Florida Department of Transportation Standard
Specifications for Road and Bridge Construction, 1991 ...

The CEI performed a plan quantity check based on original plans and found the plan quantity to be
substantially in error. There was a decrease within 3% of the original plan quantity, but the amount
due decreased in excess of 83,000 ... Therefore, the revised quantity as determined by the CEl is the
Jfinal guantity and will be paid at the contract unit price. The Resident Engineer informed the
Contractor of this error in Letter #404 dated May 6, 1997 ...

It summary, the method of adjustment of the plan quantity is according to the specifications which
govern this project. When a contractor establishes a purchase order on a lump sum basis for a plan
quantity item, he is risking the chance of the item requiring adjustment. ... The relevant facts and
specifications support our interpretation and administration of the contract.”

In rebuttal to Cone’s position:
1. The plan quantity is not guaranteed.

Cone correctly relates the requirements of the specifications in determining the quantity of RE Wall for
payment. The payment is made on a square foot basis for the plan quantity, and this plan quantity is
correctly defined in Cone's letter. However, Cone jumps to the conclusion that this specification is
essentially a lump sum basis for payment. The Department categorically refects this conclusion.
Nowhere in this specification is the plan quantity shown to be fixed or to be exact. The very note that
payment is made on a unit price basis shows that the bid unit price applies to the quantity calculated
between the limits shown, except when the quantity or cost is small. ... Both parties can, and should
check the quantities to know how to manage their costs.

2. Cone should not have relied on Claim Settiement.

Cone states that the negotiation and settlement of a claim on a Veterans Expressway Project wherein
the Department agreed to pay the listed plan quantity instead of the CEl calculated plan quantity was
precedeni-setting. As such, they relied on this ruling during their bid for the Section 34 Project.

The Section 34 Project was bid on January 24, 1996. The precedent-setting claim settlement (The
Department does not accept this claim settlement as precedent setting} did not ocenr until July 11,
1997, more than a year later. The fact that it took a claim settlement to pay for this quantity suggests
that the Department was in fact applying the same interpretation as shown in Section | above.

3. RE Wall quantities on Cone’s projects nearly balanced

Cone's reference to Veterans project causes a look at other projects for our exampies....The CEI
calculated quantities were sometimes negative, sometimes positive and sometimes the same in
comparison to the original plan quantities for RE Wall. We note that there is no demand for a
deduction or credit in the case where the difference is positive.

In summary, the Department continues to hold that the specifications have been properly applied.

FINDINGS:
Contract Special Provisions - Section 545-4 Method of Measurement states:

“The area of Retained Earth Wall to be used for payment shall be the area bounded by
the top of the cast-in-place barrier, (or the top of the Retained Earth Wall in areas with
no barrier), the proposed final ground line at the front face of the wall and the beginning
and end wall limits as shown. The cost of all foundations and walls below the proposed
Jfinal ground line shall be included in the unit cost for Item No. 545-70.
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final ground line shall be included in the unit cost for Item No. 545-70.
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The quantity to be paid for as described in this Section shall be plan gquantity, in square
feet of Retained Earth Wall completed and accepted subject to provisions of 9-3.2.”

1991 Standard Specifications, as amended by the 1994 Supplemental
Specifications, Section 9-3.2 Payment Based on Plan Quantity states in part:

*9-3.2.1 Error in Plan Quantity: Where the pay quantity for any item is designated to be
the original plan quantity, such quantity will be revised only in the event that it is
determined to be substantially in error. An error shall be deemed substantial if the
quantity will increase or decrease in excess of five percent of the original plan quantity
for that item or the amount due for that item will increase or decrease in excess of 33,000
" (whichever is smaller). In general, such revisions will be determined by final

measurement or plan calculations or both as additions to or deductions from plan
quantities. Changes resulting in pay quantity increase or decrease in excess of 25
percent will be in accordance with the criteria for significant changes as defined in 4-
3.2.L”

1691 Standard Specifications Section 4-3 Alteration of Plans or of Character of
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“4-3.1 General: Alterations provided for herein shall not be considered as a waiver of

any conditions of the contract or the bond, nor to invalidate any of the provisions
thereof.

4-3.2 Increase or Decrease in Quantities:

4-3.2.I Significant Changes in the Character of Work: The Engineer reserves the right
to make, in writing, at any time during the work, such changes in quantities and such
alterations in the work as are necessary to satisfactorily complete the project. Such
changes in quantities and alterations shall not invalidate the contract nor release the
surety, and the Contractor agrees to perform the work as altered.

If the alterations or changes in quantities significantly change the character of the work
under the contract, whether or not changed by any such different quantities or
alterations, an adjusiment, excluding loss of anticipated profits, will be made 10 the
contract. The basis for the adjustment shall be agreed upon prior to the performance of
the work. If a basis cannot be agreed upon, then an adjustment will be made either for
or against the Contractor in such amount as the Engineer may determine to be fair and
equitable.

If the alterations or changes in quantities do not significantly change the character of the
work to be performed under the contract, the altered work will be paid for as provided
elsewhere in the contract.

The term “significant change” shall be construed to apply only to the following
circumsianees:

{4) When the character of the work as altered differs materially in kind or nature from
that involved or included in the original proposed construction or

(B} When a major item of work, as defined elsewhere in the contraci, is increased in
excess gf 123 percent or decreased below 75 percent of the original coniract
quantity. Any allowance for an increase in quantity shall apply only to that portion
in excess of 123 percent of original contract item quantity, or in case of a decrease
below 73 percent, to the actual amount of work performed.”

There was a substantial plan error in the Reinforced Earth Wall bid quantity.

The pay quantity is subject to revision and to provisions of Section 9-3.2.”
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Both the Contractor and the Department stated at the hearing that Section 4-3.2.1
did not apply to this issue.

Recommendation:

Based upon the Board’s review of all documents presented by both parties to this dispute,
and the representations made at the hearing, the Board recommends that there is no
entitlement to the Contractor’s position.

The Board appreciates the cooperation by all parties involved and the information
provided to make this recommendation.

I certify that I participated in all of the meetings of the DRB regarding the Dispute
indicated above and concur with the findings and recommendations.

Respectfully Submitted,
Disputes Review Board

Keith Richardson, DRB Chairman
John H. Duke, DRB Member
John Norton, DRB Member

SIGNED EOR AND WITH THE CONCURRENCE OF ALL MEMBERS:

oA

Keith Richardson
DRB Chairman

CC: Joseph M. Chao, Jr., P.E.
Jerry Smith, Cone Constructors, Inc.
Kent Seltzer, Cone Constructors, Inc.
Charles B. Wegman, P.E., FDOT
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